Olimpia fizika 1.

Az újkori olimpiák eseményeiről, győzteseiről nagyon sok fórumon hallhatunk, olvashatunk, de ezeknek az adatoknak az elsajátítása sokszor  fárasztó folyamat. Ennek megkönnyítésére dolgoztunk ki két újszerű módszert, egy rendhagyó dolgozatot, amely csak a "titkok tudójának" válik láthatóvá, és egy kvízt, amelyben az olimpiai eredmények felidézése mellett az adott sportághoz köthető fizika feladatok is szerepet kapnak.

 

[Készítő tanulók: 9.ny/a-tól 11.b-ig minden osztályból, segítő pedagógusok: Fülöp Ottilia, Oláh Éva, Németh Roland]

Olimpia fizika 2.

A XXI. században a versenyeken, és főleg az olimpiákon is a legfőbb cél a győzelem, és ehhez a megjelent új digitális technikákat is felhasználják. A különféle sportágakban a versenyzők mozgásának megfigyelésével, a technikájuk javításának érdekében a felvett mozgásokat kiértékelik, ezzel támogatva a jobb eredmények elérését. A DTH keretében mi is felvettünk több mozgásformát, sroboszkópos képet készítettünk a különböző dobásokról, és víz alatti kamerával az úszóinkat is megfigyeltük.

 

[Beliczai Bóra 9.ny.a, Rezessy Ádám 9.ny.a, Czere Bálint 9.a, Gyöngyössy Ramá 9.a, Takács Tamás 11.a, Tóth András 11.b munkája, segítő pedagógusok: Fülöp Ottilia, Oláh Éva, Németh Roland]

Olimpia fizika - képek a víz alatt készült filmünkből

Témáink

Infografika

Az újkori olimpiai játékokkal foglalkozó infografikánkon értékes információkat találsz a mexikói, berlini, müncheni versenyekről. Részletesen naplóztuk projektmunkánk mérföldköveit is. Munkánk elkészítésében a  Piktochart program segítségét vettük igénybe. Jó böngészést kívánunk!

[... munkája, segítő pedagógus Uhri Anikó, Horváthné Erdős Virág]

Tüzes olimpiai helyszínek 

 

Térképes útmutatót készítettünk az olimpiai helyszínekről. Bemutatónkban a közelükben fekvő vulkánokra is koncentrálunk. Munkánk elkészítésében az AppStore - Splice videókészítő alkalmazást használtuk. Fontos forrásunk az artcharacter volt.

 

[Hanoder Loretta 9.b, Farkas Laura 9.b, Gergely Csilla 11.a, Vaizer Laura 11.a munkája, segítő pedagógus Tóth Erika, Laczka Gyuláné, Laczka Istvánné]

Tüzes olimpiai helyszínek

Kvíz az Olimpián

 

Ha jó vagy földrajzból és érdekel az Olimpia, jó helyen vagy! Teszteld tudásod ezzel a kvízzel, melyben az éghajlatok és a vulkánok a téma. Vannak más földrajzi témájú  kérdések is. Jó szórakozást!

 

Források: 
https://hu.m.wikipedia.org/wiki/Olimpiai_játékok

http://tuzhanyo.blogspot.hu/2012/07/olimpia-london-es-vezuv-1906-os-kitorese.html?m=1

http://www.vjm.hu/vilag/a-tiz-legjobb-olimpiai-varos/3639/

 

[Kiss Zoltán 9.ny.b, Váradi Marcell 9.a, Pintér Szabolcs 9.ny/a, Fata Norbert 9.ny/a, Szántay Olivér 9.a, Hanczik Péter 9.ny./b, Törtei Máté 9.ny.a munkája, segítő pedagógus Tóth Erika, Laczka Gyuláné, Laczka Istvánné]

Olimpiai városok éghajlata

 

Kiváncsi vagy, milyen éghajlaton helyezkednek el az újkori olimpiai faluk? Kattints a linkre és megtudod!

 

[Kaári Zsófia 10.a, Kovás Réka 10.a, Somogyi Luca 10.a munkája, segítő pedagógus Tóth Erika, Laczka Gyuláné, Laczka Istvánné)

Időjárás az olimpiákon

 

Ha tudni szeretnéd, hogy pontosan milyen idő volt az évekkel ezelőtti nyári olimpiákon vagy milyen éghajlati övben helyezkednek el, akkor ebben a preziben utánajárhatsz.

 

[Kaári Zsófia 10.a, Kovás Réka 10.a, Somogyi Luca 10.a munkája, segítő pedagógus Tóth Erika, Laczka Gyuláné, Laczka Istvánné]

Az olimpia idegen nyelven

 

Nyelvi csoportjaink 3 féle altémán dolgoztak.

 

1.

Quizlet

Tanulj vagy teszteld tudásod angol, francia, japán és német nyelven! Olimpia szókincs, helyszínek-évszámok, magyar bajnokok-sportágak, előnyök-hátrányok.

Learn or test your knowledge in English, French, Japanese and German. Olympics vocabulary, locations and dates, Hungarian champions with their sports, and advantages and disadvantages.

Apprenez ou testez vos connaissances en langues anglaise, française, allemande et japonaise. Vocabulaire des jeux olympiques, les lieux et les dates, les champions hongrois et leurs sports, des avantages et des inconvénients.

Lerne oder teste dein Wissen in Englisch, Französisch, Japanisch und Deutsch. Olympischer Wortschatz, Orte und Jahreszahlen, ungarische Championen und Sportarten, Vorteile und Nachteile.

英語、フランス語、日本語、ドイツ語の知識をテストして勉強しなさい。オリンピックの語彙、現地と年号、ハンガリーのチャンピオン、スポーツの種目、利点と不利 

 

2.

Keress, nézelődj! Érdekes és hasznos honlapok, videók angol, francia, japán és német nyelven az olimpiáról.

Look around! Useful and interesting  websites, videos in English, French, Japanese and German about the Olympic Games.

Recherchez et regardez autour!Des sites et des vidéos intéressants et utiles sur les Jeux Olympiques en anglais, français, japonais et allemand.

Surfe im Internet! Interessante und nützliche Internetseiten, olympische Videos in Englisch, Franzözisch, Japanisch und Deutsch.

ブラウズしなさい。オリンピックについて楽しくて便利なホームページとビデオは英語、フランス語、日本語、ドイツ語に見つけられる。

 

3.

Hozzáfűznél valamit? Posztolj a faliújságon! Várjuk bejegyzésedet!

Do you have something to add? Post on the noticeboard. We are looking forward to your comments!

Voulez-vous ajouter quelque chose? Poster sur le babillard! Nous attendons vos messages avec impatience!

Willst du etwas hinzufügen! Schläg etwas am schwarzen Brett an! Wir warten auf deinen Eintrag!

 意見があるか。掲示板に 付箋をつけなさい。あなたの付箋 を待っているよ。

 

Az angol csoport munkái elérhetők itt

[Dulganov Alexander 9.a, Fülöp Száva 9.nya, Hubai Patrícia 9.ny.a, Kapás Sába Olympia 9.a, Lissák Laura 9.a, Majoros Eszter 9.ny.a, Tóth Dorina 9.a munkája, segítő pedagógus  Bazsár Krisztina, Báderné Wilhelm Edit]

 

A német csoport munkái elérhetők itt.

[Kaári Réka 10.a, Kovács Nikolett 10.b munkája, segítő pedagógus  Lazáry Orsolya]

 

A francia csoport munkái elérhetők itt.

[Ferencz Karolina 10.a, Kiss Máté 11.b, Siklódi Kinga 10.a, Tóth Daniella 10.b munkája, segítő pedagógus Turainé Simonics Cecília]

A japán csoport munkái elérhetők itt. 

 

Maratoni futás

 • Legenda vagy történelem?

  A legenda szerint, a görög-perzsa háborúk idején (Kr. e. 490) a görögök egy szoros küzdelem után legyőzték a perzsa seregeket. Az egyik görög harcos, Pheidippidész a győzelem hatására annyira megörült, hogy diadalittasan elindult, és egészen Marathóntól Athénig futott, hogy ő legyen az első, aki átadja a jó hírt. Összesen 42 195 métert futott Athénig, és miután megérkezett, már csak arra volt ereje, hogy annyit mondjon: „Győztünk”, majd holtan rogyott össze.
  Ám a legendával ellentétben, Hérodotosztól viszont mást tudhatunk. Ő a csata után kb. fél évszázaddal azt írta meg, hogy Pheidippidész elfutott egészen Spártáig, hogy segítséget kérjen a perzsák elleni harcban. A legendával ellentétben tehát Athén helyett Spártáig futott, és nem 42 km-t, hanem összesen 250 km-t tett meg két nap leforgása alatt, valamint a futást minden különösebb baj nélkül túlélte.

 • Maraton az Olimpián

  Érdekes módon, a maratoni futás csak az újkori időszakban, tehát 1896-tól vált olimpiai számmá. Azóta számos rekord és híressé vált futó neve fémjelzi a különlegesnek számító távfutás sikerét és hírnevét, olimpián belül és kívül egyaránt. Ha érdekelnek a kiemelkedő események és eredmények, látogasd meg kvízjátékunkat!

 • "Az út maga a cél"

  Kevesen tudják, hogy a maratoni távot szinte bárki lefuthatja, nem kell hozzá profi sportolónak lenni. A felkészülés és a módszeres edzés azonban elkerülhetetlen.
  Ha valaki egy nagy célt tűz ki maga elé, például a maratont, annak valójában fontosabb a felkészülés, mint maga a verseny.
  Az edzések alatt megerősödnek az izmok, az ízületek, a csontok és a tüdő. Az edzések felkészítenek arra is, hogy lelkileg kitartóbbak, strapabíróbbak legyünk. A rendszeres edzésekkel a fölösleges kilók elkopnak és erősödik az immunrendszerünk is. Így rengeteg betegséget megelőzhetünk. Az is fontos, hogy a verseny közben emberek között vagyunk, és ez sokkal élvezetesebbé teszi a versenyt. De mindezek mellett figyelni kell arra is, hogy hirtelen ne terheljük túl a szervezetünket, mert ezzel magunknak ártunk. Az okosan adagolt terheléshez a testünk mindig hozzáerősödik.
  Iskolánk is büszkélkedhet olyan tanárokkal és diákokkal, akik vagy lefutották, vagy a jövőben tervezik lefutni a távot. Tekintsd meg a velük készített interjúkat!

 • Ultramaraton

  Az sem túl ismert, hogy a maratoni távnak léteznek hosszabb távon rendezett futóversenyei is. Ezeket egyénileg és csapatonként is le lehet futni, a táv hossza pedig versenyenként eltérő lehet. Ha érdekel ez az extrémnek tűnő távfutás, tesztelj velünk!

 • "A mi maratonunk"

  Lelkes csapatunk úgy gondolta, hogy közösen lefutja a maratoni távot. Ki többet, ki kevesebbet vállalt belőle, az eredményt alább láthatjátok!

 • Gyere!

  Fuss velünk!

Legenda vagy történelem?Nézd meg térképeinket itt (Athén) és itt (Spárta)Ha mindent jól áttanulmányoztál, töltsd ki a linken található redmenta tesztet!

Maraton az olimpiánKvízjáténkunkat itt találod meg!

"Az út maga a cél"Interjú Vereckei Noémi tanárnővel. Interjú Oláh Éva tanárnővel. Interjú Falusy Dániel tanulóval.

Utramaraton - a tesztet itt találod.

"A mi maratonunk" - lefutottuk!

 

[Albert Ádám 5.a, Molnár Anna 5.b, Sík Natasa 5.b,Kovács Milán 5.c, Incze Áron 5.c, Fernengel Réka 5.d,  Tomkó Lia 5.d, Heffner Gergő 6.a, Huppauer András 6.a, Rimóczi Zsanett 6.b, Seres Fanni 6.b, Pesti Laura 6.c, Farkas Fanni 6.c, Csalai-Kégl Sarolta 6.d, Horváth Lilla 6.d, Pénzes Bíbor 7.a, Rédai Vanessza 7.a, Bese Emese 7.b, Kontra Lelle 7.b, Fritz Noémi 7.d, Kollmann Eszter 7.d, Szolnoki Máté 8.a, Boldizsár Benedek 8.a, Czere Blanka 8.b, Kacsóh Nikoletta 8.b, Falusy Dániel 8.c, Godányi Dominik 8.c, Karkó Péter 9.ny.a, Bódi Bálint 10.a munkája, segítő pedagógusok Balázsné Insperger Katalin és Kovácsné Halasi Diána]

Elmaradt olimpiák

Mi néhány elmaradt olimpiát mutatunk be. Készítettünk egy tesztet is.

[Rezessy Dorka 6.a és Fónai Karolina 6.a munkája, segítő pedagógus Medve Katalin]